Houtrot verwijderen Plug Schilderwerken

Houtrot verwijderen? Is het hout van jouw kozijnen zacht en heeft het een donkerbruine kleur? De kans is dan zeer groot dat je dan houtrot in jouw kozijnen hebt! Houtrot verwijderen dus! Houtrot is erg vervelend, want het veroorzaakt aantasting van het hout waardoor het hout minder stevig wordt en op den duur verrot. M. Plug Schilderwerken legt u uit hoe houtrot ontstaat, hoe het behandeld moet worden en hoe je houtrot kunt verwijderen.

Wat is houtrot

Houtrot is een schimmel die zich door een grote hoeveelheid aan vocht in het hout nestelt. Een vochtigheidsgehalte in het hout van boven de twintig procent in combinatie met een temperatuur van boven de vier graden is een goed klimaat voor houtrot. Doe hier nog wat zuurstof bij en de schimmel kan toeslaan! Schimmels voelen zich erg goed thuis in een vochtige, warme en zuurstofrijke omgeving. Houtrot voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Gelukkig zijn er veel zaken om het de schimmels niet makkelijk te maken.

Houtrot herkennen en voorkomen

Houtrot zit vaak in de hoeken van kozijnen. Zorg daarom altijd voor een goede afdichting bij de ramen en kozijnen, zodat inwatering niet voor kan komen. Controleer daarnaast met regelmaat of de verf nog in goede staat verkeert; door slecht onderhouden verfwerk blijft het hout lang nat. Laat een schilder eens in de zoveel jaar een nieuwe verflaag aanbrengen, zodat het hout in goede staat blijft. Let op: De onderkant van de deuren en ramen hebben extra aandacht nodig. Doordat deze plekken lastig zijn te bereiken met de kwast, kan het voorkomen dat ze niet goed zijn gedekt met verf. Ook zijn deze plekken slijtagegevoelig en kan daardoor de verflaag verdwenen zijn. Goede ventilatie is hier ook belangrijk.

Krimpnaden in kozijnen en planken zijn vaak lastig te zien en daardoor ook een veroorzaker van houtrot. Het vocht gaat in de onopgemerkte naadjes zitten en hoopt zich op, waardoor er schimmel en houtrot ontstaat. Daarnaast kunnen planten die tegen het hout aangroeien (bijvoorbeeld de klimop) veroorzakers zijn van houtrot, net als lekkages. Wanneer het vocht van de lekkage in aanraking komt met hout heb je zeer snel houtrot. Houtrot kan eveneens voorkomen worden door het hout regelmatig te reinigen; bevuild hout houdt namelijk vocht vast.

Om ervoor te zorgen dat het verf in goede staat verkeert, schilder je minstens één keer in de twee tot vijf jaar het buitenhout. Tussentijds controleer je het houtwerk op zwakke plekken. Dit kun je doen door met je duim zachtjes het hout in te drukken en te voelen hoeveel het hout meegeeft en of het vochtig voelt. Als je ziet dat het verwerk afbladdert of verkleurt, is het ook tijd om opnieuw te schilderen. Wees bij de kozijnen alert in de hoekjes wanneer je de verf controleert.

Houtrot behandelen en houtrot verwijderen

Heb je toch houtrot in de kozijnen en wil je het beschadigde hout behandelen of houtrot verwijderen? Houtrot behandelen en houtrot verwijderen is mogelijk. Haal als eerste de aangetaste plek weg met een hamer en een beitel en maak het vervolgens droog. Veel mensen gebruiken vervolgens houtrotvuller om het hout op te vullen. Dit is echter een oplossing voor de korte termijn. Na verloop van tijd wordt de houtrotvuller harder, waardoor er kieren tussen het hout en de vuller ontstaan. Dat veroorzaakt een ophoping van vuil en vocht en werkt houtrot wederom in de hand.

Maak snel een afspraak om uw houtrot te verwijderen

Voor de doe-het-zelver is houtrot behandelen of houtrot op de lange termijn verwijderen dus best lastig. Van houtrotvuller knapt het aangetaste gedeelte even op, maar na verloop van tijd zit jij weer met hetzelfde probleem. Als je het houtrot liever op een vakkundige en professionele manier laat verwijderen, maak dan nu vrijblijvend een afspraak! Maak jouw vraag bij ons kenbaar en binnen 24 uur neem ik, Martijn Plug van M. Plug Schilderwerken contact met jou op!

Uw woning toe aan een frisse schilderbeurt?

Nieuwe beglazing nodig?

Nieuwe frisse wandafwerking?

Follow by Email
Facebook
Twitter
LinkedIn